Provozování stravovací služby.

Za správnost návodu odpovídá:

Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Moskevská 15
400 01 Ústí nad Labem

  1. Identifikační číslo
  2. Kód
  3. Pojmenování (název) životní situace
    • Oznámení o zahájení (ukončení) činnosti – provozování stravovací služby.
    • Oznámení významných změn v provozování stravovací služby (změna sortimentu, změna provozní doby apod.).
    • Oznámení o uzavření provozovny.
  4. Základní informace k životní situaci
    • Podle Kap. II, článku 6, odst. 1, 2 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin je každá fyzická a právnická osoba provozující stravovací službu povinna zahájení této činnosti oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví a to nejpozději v den zahájení. Provozovatel stravovací služby musí OOVZ oznámit každou významnou změnu v provozování této služby a rovněž uzavření stávající provozovny.
  5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)
    • Fyzická nebo právnická osoba provozující stravovací službu. Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání
      • v rámci provozované hostinské činnosti
      • v menze
      • při stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu
      • v rámci zdravotních a sociálních služeb (včetně lázeňské péče)
      • při stravování zaměstnanců
      • při podávání občerstvení
      • při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu
  6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
    • Pokud chcete provozovat stravovací službu jste povinen nejpozději v den jejího zahájení písemně oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví:
      • den zahájení činnosti
      • předmět a rozsah činnosti
      • umístění provozovny
    • V případě ukončení stravovací služby oznamte OOVZ den ukončení.
    • Právnická osoba kromě výše uvedeného sdělí obchodní firmu, sídlo a právní formu. Fyzická osoba oprávněná k podnikání podle zvláštních předpisů sdělí obchodní firmu a bydliště.
  7. Jakým způsobem zahájit řešení životní situace
    • U provozoven zřízených na území Ústeckého kraje podejte písemné oznámení Krajské hygienické stanici Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, Moskevská 15, Ústí nad Labem, v jednotlivých okresech místně příslušnému územnímu pracovišti Krajské hygienické stanice. Oznámení lze podat v písemné formě doporučeně poštou nebo osobním podáním na podatelně místně příslušného územního pracoviště Krajské hygienické stanice nebo elektronicky za podmínky platného elektronického podpisu.
  8. Na které instituci životní situaci řešit
    • Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a její územní pracoviště
  9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit
    • Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a její územní pracoviště:
      • PRACOVIŠTĚ ÚSTÍ NAD LABEM, Moskevská 15, Ústí nad Labem
        • odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání, telefon č. 477 755 150, 602 552 451
        • oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 141-142, 477 755 150
      • ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ DĚČÍN, Březinova 3, 406 83 Děčín
        • oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 240
      • ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ CHOMUTOV, Kochova 1185, 430 12 Chomutov
        • oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 340
      • ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ MOST, J.E.Purkyně 270/5, 434 64 Most
        • oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 440
      • ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ LITOMĚŘICE, Mírové náměstí 35, 412 46 Litoměřice
        • oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 540
      • ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ LOUNY, Poděbradova 749, 440 38 Louny
        • oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 640
      • ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ TEPLICE, Jiřího Wolkera 1342/4, 415 01 Teplice
        • oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 740
    • Úřední hodiny:
      • pondělí 7.30- 11.00 a 12:00 – 17.00 hodin
      • úterý 7.30 – 11.00 a 12.00 – 15.00 hodin
      • středa 7.30- 11.00 a 12:00 – 17.00 hodin
      • čtvrtek 7.30 – 11.00 a 12.00 – 15.00 hodin
      • pátek 7.30 – 11.00 a 12.00 – 14.30 hodin
  10. Jaké doklady je nutné mít s sebou
    • K podání oznámení nejsou potřeba žádné doklady.
  11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici
    • Formuláře jsou k dispozici na jednotlivých odděleních a odboru HV a PBU Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem a na jednotlivých územních pracovištích a ke stažení na webových stránkách Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje www.khsusti.cz. Použití formuláře však není bezpodmínečně nutné.
  12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
    • Poplatky nejsou stanoveny.
  13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení
    • Provozovatel stravovacího zařízení podá písemné oznámení nejpozději v den zahájení stravovací služby. Oznámení změn a ukončení stravovací služby provede provozovatel bezodkladně.
  14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace
    • XXX
  15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány
    • XXX
  16. Elektronická služba, kterou lze využít
    • Ohlášení mužete podat elektronicky na adresu: e-podatelna@khsusti.cz. Ohlášení musí být podepsáno zaruceným elektronickým podpisem.
  17. Podle kterého právního předpisu se postupuje
    • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin
    • Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů
    • Vyhl. č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných ve znění pozdějších předpisů
    • K vyhledání na: www.mzcr.cz – informace pro odbornou veřejnost – legislativa – nařízení ES
    • K vyhledání na www.portal.gov.cz
  18. Jaké jsou související předpisy
    • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravina a stanoví postupy, týkající se bezpečnosti potravin
    • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů
  19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují
    • Opravné prostředky nejsou stanoveny.
  20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností
    • Za nesplnění nebo porušení oznamovací povinnosti může orgán ochrany veřejného zdraví, oprávněný vykonávat státní zdravotní dozor, uložit fyzické osobě při její podnikatelské činnosti nebo právnické osobě pokutu do výše 2 000 000,- Kč. (§ 92 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví).
  21. Nejčastější dotazy
    • XXX
  22. Další informace
    • XXX
  23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů nebo v jiné formě
    • XXX
  24. Související životní situace a návody, jak je řešit
    • XXX
  25. Za správnost popisu odpovídá útvar
    • Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, Moskevská 15, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
  26. Kontaktní osoba
  27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni
    • 15.08.2008
  28. Popis byl naposledy aktualizován
    • 12.11.2009
  29. Datum konce platnosti popisu
    • Nestanoveno.
  30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace
    • XXX