Za správnost návodu odpovídá:
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Moskevská 15
400 01 Ústí nad Labem
- Identifikační číslo
- Kód
- Pojmenování (název) životní situace
- Oznámení o zahájení (ukončení) činnosti – provozování stravovací služby.
- Oznámení významných změn v provozování stravovací služby (změna sortimentu, změna provozní doby apod.).
- Oznámení o uzavření provozovny.
- Základní informace k životní situaci
- Podle Kap. II, článku 6, odst. 1, 2 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin je každá fyzická a právnická osoba provozující stravovací službu povinna zahájení této činnosti oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví a to nejpozději v den zahájení. Provozovatel stravovací služby musí OOVZ oznámit každou významnou změnu v provozování této služby a rovněž uzavření stávající provozovny.
- Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)
- Fyzická nebo právnická osoba provozující stravovací službu. Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání
- v rámci provozované hostinské činnosti
- v menze
- při stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu
- v rámci zdravotních a sociálních služeb (včetně lázeňské péče)
- při stravování zaměstnanců
- při podávání občerstvení
- při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu
- Fyzická nebo právnická osoba provozující stravovací službu. Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání
- Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
- Pokud chcete provozovat stravovací službu jste povinen nejpozději v den jejího zahájení písemně oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví:
- den zahájení činnosti
- předmět a rozsah činnosti
- umístění provozovny
- V případě ukončení stravovací služby oznamte OOVZ den ukončení.
- Právnická osoba kromě výše uvedeného sdělí obchodní firmu, sídlo a právní formu. Fyzická osoba oprávněná k podnikání podle zvláštních předpisů sdělí obchodní firmu a bydliště.
- Pokud chcete provozovat stravovací službu jste povinen nejpozději v den jejího zahájení písemně oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví:
- Jakým způsobem zahájit řešení životní situace
- U provozoven zřízených na území Ústeckého kraje podejte písemné oznámení Krajské hygienické stanici Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, Moskevská 15, Ústí nad Labem, v jednotlivých okresech místně příslušnému územnímu pracovišti Krajské hygienické stanice. Oznámení lze podat v písemné formě doporučeně poštou nebo osobním podáním na podatelně místně příslušného územního pracoviště Krajské hygienické stanice nebo elektronicky za podmínky platného elektronického podpisu.
- Na které instituci životní situaci řešit
- Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a její územní pracoviště
- Kde, s kým a kdy životní situaci řešit
- Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a její územní pracoviště:
- PRACOVIŠTĚ ÚSTÍ NAD LABEM, Moskevská 15, Ústí nad Labem
- odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání, telefon č. 477 755 150, 602 552 451
- oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 141-142, 477 755 150
- ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ DĚČÍN, Březinova 3, 406 83 Děčín
- oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 240
- ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ CHOMUTOV, Kochova 1185, 430 12 Chomutov
- oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 340
- ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ MOST, J.E.Purkyně 270/5, 434 64 Most
- oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 440
- ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ LITOMĚŘICE, Mírové náměstí 35, 412 46 Litoměřice
- oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 540
- ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ LOUNY, Poděbradova 749, 440 38 Louny
- oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 640
- ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ TEPLICE, Jiřího Wolkera 1342/4, 415 01 Teplice
- oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 740
- PRACOVIŠTĚ ÚSTÍ NAD LABEM, Moskevská 15, Ústí nad Labem
- Úřední hodiny:
- pondělí 7.30- 11.00 a 12:00 – 17.00 hodin
- úterý 7.30 – 11.00 a 12.00 – 15.00 hodin
- středa 7.30- 11.00 a 12:00 – 17.00 hodin
- čtvrtek 7.30 – 11.00 a 12.00 – 15.00 hodin
- pátek 7.30 – 11.00 a 12.00 – 14.30 hodin
- Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a její územní pracoviště:
- Jaké doklady je nutné mít s sebou
- K podání oznámení nejsou potřeba žádné doklady.
- Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici
- Formuláře jsou k dispozici na jednotlivých odděleních a odboru HV a PBU Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem a na jednotlivých územních pracovištích a ke stažení na webových stránkách Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje www.khsusti.cz. Použití formuláře však není bezpodmínečně nutné.
- Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
- Poplatky nejsou stanoveny.
- Jaké jsou lhůty pro vyřízení
- Provozovatel stravovacího zařízení podá písemné oznámení nejpozději v den zahájení stravovací služby. Oznámení změn a ukončení stravovací služby provede provozovatel bezodkladně.
- Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace
- XXX
- Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány
- XXX
- Elektronická služba, kterou lze využít
- Ohlášení mužete podat elektronicky na adresu: e-podatelna@khsusti.cz. Ohlášení musí být podepsáno zaruceným elektronickým podpisem.
- Podle kterého právního předpisu se postupuje
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin
- Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů
- Vyhl. č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných ve znění pozdějších předpisů
- K vyhledání na: www.mzcr.cz – informace pro odbornou veřejnost – legislativa – nařízení ES
- K vyhledání na www.portal.gov.cz
- Jaké jsou související předpisy
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravina a stanoví postupy, týkající se bezpečnosti potravin
- Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů
- Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují
- Opravné prostředky nejsou stanoveny.
- Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností
- Za nesplnění nebo porušení oznamovací povinnosti může orgán ochrany veřejného zdraví, oprávněný vykonávat státní zdravotní dozor, uložit fyzické osobě při její podnikatelské činnosti nebo právnické osobě pokutu do výše 2 000 000,- Kč. (§ 92 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví).
- Nejčastější dotazy
- XXX
- Další informace
- XXX
- Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů nebo v jiné formě
- XXX
- Související životní situace a návody, jak je řešit
- XXX
- Za správnost popisu odpovídá útvar
- Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, Moskevská 15, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
- Kontaktní osoba
- vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání: MUDr. Simona Gunarová, číslo tel.: +420477755150 e-mail: simona.gunarova@khsusti.cz
- vedoucí oddělení předmětů běžného užívání: Ing. Miriam Riessová, číslo tel.: +420477755140 e-mail: miriam.riessova@khsusti.cz
- Popis je zpracován podle právního stavu ke dni
- 15.08.2008
- Popis byl naposledy aktualizován
- 12.11.2009
- Datum konce platnosti popisu
- Nestanoveno.
- Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace
- XXX