Zpráva z kontroly – Dočesná 2024

Zpráva z kontroly – Dočesná 2024

Ve dnech 6. a 7. 9. 2024 se v Žatci konala 67. Dočesná – Největší slavnosti chmele a piva v EU s nejdelší tradicí v ČR. Slavnosti jsou rozděleny na několik scén – nám. Svobody, nám. Prokopa Velkého, Klášterní zahrada, Hošťálkovo náměstí a letní amfiteátr ve Vrchlického ulici.

Kromě bohatého programu byla účastníkům nabízena pestrá nabídka jídla a pití v desítkách stánků s občerstvením. Byl zde nabízen široký sortiment pokrmů – od grilovaných pochoutek, langošů, zmrzliny, ledové tříště, trdelníků, sladkého a slaného pečiva, minutkových a exotických pokrmů.

Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem (dále též „KHS“) proto provedli kontroly stánkového prodeje.

Odbor hygieny výživy provedl 16 kontrol stánků s občerstvením a 2 stánky s prodejem sýrů.

U stánkového prodeje byly kontrolovány podmínky pro udržování osobní hygieny pracovníků (zajištění mytí rukou a vybavení prostředky pro mytí rukou a osušení), provozní hygienu, informovanost zákazníků o alergenech v nabízených pokrmech a nápojích, skladování potravin a pokrmů při vhodných teplotních podmínkách.

Žádný z kontrolovaných provozovatelů neoznámil zahájení činnosti na zmiňované akci, což je v rozporu s požadavky § 23 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. 12 provozovatelům byla uložena domluva.

Kontrolou byly zjištěny nedostatky, za které bude provozovatelům uložena sankce, sankce byla uložena také na místě.

Většina balených sýrů nebyla značena dle platné legislativy, nebalené sýry nebyly chráněny proti kontaminaci. Na etiketách výrobce uvádí teplotu skladování sýrů při teplotě +4°C až +8°C, ani v jednom stánku nebylo k dispozici chladicí zařízení, sýry byly uloženy při teplotě prostředí (nad +30°C). Prodej sýrů spadá do kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce a výroba pod Státní veterinární správu, kterým bude podán podnět ke kontrole.

Zpracoval odbor HV

V Lounech 9. 9. 2024

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: