Dosavadní výsledky kontrol výrobků s obsahem HHC, HHC-O a THCP v Ústeckém kraji

Dosavadní výsledky kontrol výrobků s obsahem HHC, HHC-O a THCP v Ústeckém kraji

Na základě nařízení vlády č. 52/2024 Sb., o seznamech návykových látek, které bylo zveřejněno dne 5. března 2024 ve Sbírce zákonů a v účinnost vešlo dne 6. března 2024, byly na tento seznam dočasně zařazeny látky Hexahydrokanabinol (HHC), Hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-O) a Tetrahydrokanabiforol (THCP).

Výrobci, distributoři a prodejci tedy od tohoto data nesmějí výrobky obsahující tyto návykové látky uvádět na trh. KHS je v tomto ohledu příslušná ke kontrolám bylinných přípravků ke kouření, elektronických cigaret a kosmetických přípravků. Kontroly dodržování tohoto zákazu zahájili pracovníci KHS Ústeckého kraje neprodleně po nabytí účinnosti vládního nařízení. Zaměřili se při nich hlavně na specializované prodejny elektronických cigaret a dalších výrobků souvisejících s tabákovými výrobky a kosmetických přípravků, dále také na výrobce, dovozce a distributory, specializované prodejní automaty, e-shopy nabízející výše uvedené produkty a příhraniční tržnice.     

V období od 07.03.2024 do 28.05.2024 bylo v Ústeckém kraji provedeno celkem 124 kontrol bez záchytů výrobků s látkami Hexahydrokanabinol (HHC), Hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-O) a Tetrahydrokanabiforol (THCP).

Z dosavadních výsledků kontrol je patrné, že v Ústeckém kraji je zákaz uvádění výše zmíněných návykových látek na trh dodržován.

Zpracováno: 29.05.2024

Zpracoval: odbor HV a PBU

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: