Zpráva z kontroly – Pivnice Březňačka, Prokopa Holého 34, Děčín
V pátek 09.08.2024 v odpoledních hodinách v součinnosti s Českou obchodní inspekcí a Městskou policií Děčín byla provedena společná kontrola v provozovně Březňačka, Prokopa Holého 34, Děčín.
Jedná se o provozovnu stravovacích služeb, která je na základě rozdělení kompetencí v primárním dozoru Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V provozovně jsou podávány pouze nápoje a balené potraviny (např. chipsy, tyčinky).
Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, dále „KHS ÚL“, se při státním zdravotním dozoru v provozovně zaměřili zejména na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, na plnění povinností stanovených v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně, v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v zákoně č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, v zákoně č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve vyhlášce č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
Na místě kontroly byly zjištěny závažné nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny (poškozená podlaha, stěny, strop ve skladu nápojů a potravin, u dřezu a umyvadel bez tekoucí teplé vody, nevyhovující stav WC), dále byla zjištěna naprosto nevyhovující provozní hygiena (velmi znečištěná podlaha, stěny, strop, WC, znečištěné sklenice na podávané nápoje, vybavení, špinavé chladící zařízení). V provozovně se vyskytovaly předměty nesouvisející s činností provozovny, zároveň zjištěno hromadění odpadu. U baru byly nabízeny k prodeji potraviny s překročeným datem minimální trvanlivosti.
Provozovateli byl na místě vydán Příkaz nařízení pozastavení činnosti a nařízení provedení sanitárních opatření ve výše uvedené provozovně.
Provozovateli bude uložena sankce dle platné legislativy.
Zpracovalo oddělení hygieny výživy Děčín
Dne 12.08.2024