Zpráva z kontroly – Barevná planeta 2024

Zpráva z kontroly – Barevná planeta 2024

Letošní již 24. ročník festivalu Barevná planeta proběhl v sobotu 7.9.2024 v Městských sadech města Ústí nad Labem. Barevná planeta je především o setkání lidí z různých částí světa, o prezentaci různých kultur prostřednictvím hudby, tance, výtvarného umění a v neposlední řadě i jídla a pití. K programu festivalu kromě koncertů patří tradičně výstavy obrazů a fotografií, workshopy tradičních tanců a bubnování, ethno stánky nabízející různé druhy maličkostí od šperků a oděvních doplňků až po méně běžné suroviny pro přípravu tradičních pokrmů jednotlivých národních kuchyní.

Kromě bohatého kulturního programu byla v rámci festivalu ve stáncích s občerstvením nabízena pestrá nabídka tradičních pokrmů jednotlivých národních kuchyní.

Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem (dále též „KHS“) provedli 4 kontroly stánkového prodeje občerstvení.

U stánkového prodeje byly kontrolovány podmínky pro udržování osobní hygieny pracovníků (zajištění mytí rukou a vybavení prostředky pro mytí rukou a osušení), kontrolována byla provozní hygiena, zásobování pitnou vodou, prostory pro manipulaci s potravinami, skladování surovin, potravin a pokrmů, doba minimální trvanlivosti, sledovatelnost a doklady o původu potravin, křížení činností, označování rozpracovaných pokrmů, bezpečnost pokrmů při uvádění do oběhu a výdej, zavedení HACCP a dodržování postupů na základě HACCP, manipulace s odpady, požadavky na zařízení ve styku s potravinami, informovanost zákazníků o alergenech v nabízených pokrmech a nápojích, dodržování chladícího řetězce a skladování potravin a pokrmů při vhodných teplotních podmínkách,

Většina z kontrolovaných provozovatelů v souladu s požadavky § 23 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, oznámila zahájení činnosti na zmiňované akci.

Kontrolou byly zjištěny nedostatky (např. v provozní hygieně, při skladování, nedodržování postupů na zásadách HACCP, nedodržení chladícího řetězce), za které byla provozovatelům na místě uložena sankce.

Zpracoval odbor HV

V Ústí nad Labem 12.9.2024

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: