Ve školních jídelnách se provádí měření obsahu soli v polévkách
Oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje disponuje několika přístroji HORIBA LAQUAtwin Salt 22 (jedná se pouze o orientační měření), kterými se v rámci výkonu státního zdravotního dozoru během kalendářního roku provádí měření obsahu soli v polévkách.
Dne 31.10.2024 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, územní pracoviště Teplice měření obsahu soli v polévce ve 4 školních jídelnách v okresu Teplice. Jednalo se o 1 školní jídelnu při mateřské škole a o 3 jídelny při základní škole. Měření prokázalo 1 vyhovující výsledek v rozmezí doporučení pro obsah soli ve školní jídelně při mateřské škole a 3 nevyhovující výsledky ve školních jídelnách při základní škole.
Denní doporučená dávka soli pro dospělou osobu je 5 g = 1 kávová lžička dle doporučení Světové zdravotnické organizace WHO. Pro děti ve věku od 2 do 15 let by měl být doporučený maximální příjem soli pro dospělé upraven podle jejich energetických potřeb směrem dolů.
Zaměstnanci Krajské hygienické stanice zjišťovali technologický postup při výrobě polévek a zejména jejich dochucení. Zjištěno bylo, že ve 3 školních jídelnách byla k dochucení polévek použita pouze sůl, v 1 školní jídelně instantní zeleninový vývar a sůl. Dochucovadla s glutamátem sodným se ve sledovaných školních jídelnách nepoužívají.
S personálem školní jídelny byl veden rozhovor o možnostech snížení obsahu soli v polévkách. Při výrobě pokrmů bylo doporučeno věnovat větší pozornost množství používané soli, sledovat a počítat i s množstvím soli, které je již v zakoupených hotových potravinách (tzv. skrytá sůl), např. v kysaném zelí apod. Dále bylo doporučeno dochucování polévek čerstvou kadeřavou petrželí, dle charakteru polévky česnekem, u vývaru použití libečku.
Personálu školní jídelny byl předán informační leták Méně slané, ale chutné od Státního zdravotního ústavu.
V případě zjištění nevyhovujících výsledků obsahu soli v polévce bude ve školní jídelně provedeno opakované měření obsahu soli, aby byl zjištěn efekt přijatých opatření.
Školní jídelna | Velikost porce (ml) | Obsah soli v polévce (%) | obsah soli v porci (g) | Čerpání doporučené denní dávky (%) | Výsledek |
při MŠ Teplice – hovězí polévka se smaženým hráškem | 100 | 0,44 | 0,44 | 8,8 | Vyhověl |
při ZŠ Teplice – rybí polévka se zeleninou | 150 | 0,62 | 0,93 | 18,6 | Nevyhověl Vysoký obsah soli |
při ZŠ Teplice – dýňová polévka s krutonky | 150 | 0,85 | 1,28 | 25,5 | Nevyhověl Vysoký obsah soli |
při ZŠ okres Teplice – špenátová polévka | 150 | 0,84 | 1,26 | 25,2 | Nevyhověl Vysoký obsah soli |
Kromě obsahu soli v polévkách byla v rámci výkonu státního zdravotního dozoru kontrolována i teplota pokrmů uváděných do oběhu. V tomto ukazateli nebyly zjištěny v žádné ze 4 školních jídelen nedostatky.
V Teplicích dne 4.11.2024
Zpracovala Bc. Lenka Vlčková – odbor hygieny dětí a mladistvých