Ve školních jídelnách se provádí měření obsahu soli v polévkách

Ve školních jídelnách se provádí měření obsahu soli v polévkách

5

Oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje disponuje několika přístroji HORIBA LAQUAtwin Salt 22 (jedná se pouze o orientační měření), kterými se v rámci výkonu státního zdravotního dozoru během kalendářního roku provádí měření obsahu soli v polévkách.

Dne 31.10.2024 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, územní pracoviště Teplice měření obsahu soli v polévce ve 4 školních jídelnách v okresu Teplice. Jednalo se o 1 školní jídelnu při mateřské škole a o 3 jídelny při základní škole. Měření prokázalo 1 vyhovující výsledek v rozmezí doporučení pro obsah soli ve školní jídelně při mateřské škole a 3 nevyhovující výsledky ve školních jídelnách při základní škole. 

Denní doporučená dávka soli pro dospělou osobu je 5 g = 1 kávová lžička dle doporučení Světové zdravotnické organizace WHO. Pro děti ve věku od 2 do 15 let by měl být doporučený maximální příjem soli pro dospělé upraven podle jejich energetických potřeb směrem dolů.

Zaměstnanci Krajské hygienické stanice zjišťovali technologický postup při výrobě polévek a zejména jejich dochucení. Zjištěno bylo, že ve 3 školních jídelnách byla k dochucení polévek použita pouze sůl, v 1 školní jídelně instantní zeleninový vývar a sůl. Dochucovadla s glutamátem sodným se ve sledovaných školních jídelnách nepoužívají.

S personálem školní jídelny byl veden rozhovor o možnostech snížení obsahu soli v polévkách. Při výrobě pokrmů bylo doporučeno věnovat větší pozornost množství používané soli, sledovat a počítat i s množstvím soli, které je již v zakoupených hotových potravinách (tzv. skrytá sůl), např. v kysaném zelí apod. Dále bylo doporučeno dochucování polévek čerstvou kadeřavou petrželí, dle charakteru polévky česnekem, u vývaru použití libečku.

Personálu školní jídelny byl předán informační leták Méně slané, ale chutné od Státního zdravotního ústavu.

V případě zjištění nevyhovujících výsledků obsahu soli v polévce bude ve školní jídelně provedeno opakované měření obsahu soli, aby byl zjištěn efekt přijatých opatření.

Školní jídelnaVelikost porce (ml)Obsah soli v polévce (%)obsah soli v porci  (g)Čerpání doporučené denní dávky (%)Výsledek
při MŠ Teplice – hovězí polévka se smaženým hráškem1000,440,44  8,8Vyhověl    
při ZŠ Teplice – rybí polévka se zeleninou1500,620,9318,6Nevyhověl Vysoký obsah soli
při ZŠ Teplice – dýňová polévka s krutonky1500,851,2825,5Nevyhověl Vysoký obsah soli
při ZŠ okres Teplice – špenátová polévka150    0,841,2625,2  Nevyhověl Vysoký obsah soli

Kromě obsahu soli v polévkách byla v rámci výkonu státního zdravotního dozoru kontrolována i teplota pokrmů uváděných do oběhu. V tomto ukazateli nebyly zjištěny v žádné ze 4 školních jídelen nedostatky.

V Teplicích dne 4.11.2024

Zpracovala Bc. Lenka Vlčková – odbor hygieny dětí a mladistvých

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: