Státní zdravotní dozor hygieny výživy za měsíc srpen 2024 – Ústecký kraj
V srpnu 2024 bylo v Ústeckém kraji pracovníky oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice provedeno celkem 173 kontrol ve 172 provozních jednotkách stravovacích služeb. Za zjištěné závady bylo uděleno 46 sankcí (z toho 2 domluvy) v celkové výši 178 500,- Kč (2x zjištěny závady v osobní hygieně, 14x závady v provozní hygieně, 2x závady v zásobování pitnou vodou, 7x závady při manipulaci s potravinami, 12x závady ve skladování potravin a pokrmů, 8x závady u data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, 1x závady ve smyslových vlastnostech potravin a pokrmů, 4x závady ve sledovatelnosti, 9x bylo konstatováno křížení činností, 1x závady v technologickém postupu, 9x bylo zjištěno nedostatečné označování rozpracovaných potravin a pokrmů, 1x zjištěny závady při uvádění pokrmů do oběhu, 6x nebyl zaveden HACCP, 1x zjištěny závady při skladování odpadů, 2x zjištěny závady v sanitaci a regulaci škůdců, 2x zjištěny závady při přípravě a podávání zmrzliny, 2x zjištěny závady ve školení zaměstnanců ve stravovacích službách, 2x nebyla splněna oznamovací povinnost, 19x nebyly dodržovány postupy na zásadách HACCP, 6x závady zařízení ve styku s potravinami, 4x zjištěny závady v informační povinnosti ohledně alergenů, 1x nebyly uplatňovány znalosti v ochraně veřejného zdraví, 8x závady při dodržování chladícího řetězce, 6x zjištěny závady při vyšetření vzorků).
Závady ohledně obalů potravin a pokrmů, v označování zákazu kouření a v dodržování zákazu kouření, klamání spotřebitele a nekalé obchodní praktiky nebyly zjištěny.
Ve sledovaném období bylo odebráno 48 vzorků a bylo provedeno 312 měření.
Bylo uloženo 23 opatření (5x uzavření provozovny/pozastavení výkonu činnosti, 2x nařízení provedení sanitace, 16x byla provedena dodatečná kontrola a uložena náhrada nákladů).
V srpnu bylo provedeno 15 kontrol na základě podnětů (5 podnětů bylo neoprávněných, 6 podnětů oprávněných, 4 podněty částečně oprávněné), na základě zjištěných nedostatků bylo uloženo 9 sankcí v celkové výši 51 000,- Kč. Byl šetřen 1 případ podezření na výskyt alimentárního onemocnění, za zjištěné závady (při skladování surovin a přípravě pokrmů, nedodržování postupů na zásadách HACCP, nedodržování chladícího řetězce) byla udělena sankce. Bylo provedeno 10 kontrol na základě ohlášení činnosti.
V rámci cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na ověření validity informací o látkách nebo produktech způsobujících alergii nebo nesnášenlivost u nabízených pokrmů uváděných provozovatelem potravinářského podniku poskytující stravovací službu na jídelním lístku bylo provedeno 12 kontrol, odebrány 2 vzorky teplých pokrmů.
V rámci regionálního státního zdravotního dozoru zaměřeného na bezpečnost fritovacích tuků a olejů bylo provedeno 17 kontrol a zkontrolováno 20 vzorků tuků a olejů (3 vzorky nevyhověly).
V rámci regionálního státního zdravotního dozoru zaměřeného na bezpečnost zmrzlin bylo provedeno 13 kontrol (z toho 3 dodatečné kontroly), odebráno 13 vzorků (z toho 1 nevyhověl) a 2x uložena náhrada nákladů.
V rámci mimořádné kontrolní akce v rámci konání Olympijského festivalu u jezera Most bylo provedeno 11 kontrol zaměřených na dodržování osobní a provozní hygieny pracovníků provozoven stravovacích služeb (zajištění mytí rukou a vybavení prostředky pro mytí rukou a osušení), zásobování pitnou vodou, skladování potravin, polotovarů a pokrmů při vhodných teplotních podmínkách, způsob tepelného opracování masa, kompletace pokrmů a výdej, kontrolovány byly doklady o původu, bezpečnost a sledovatelnost potravin a surovin, značení potravin a surovin pro přípravu pokrmů a jejich čerstvost, sledováno značení alergenů a dodržování záručních lhůt. Závady zjištěny nebyly.
V Ústí nad Labem, 05.09.2024