Kontroly stánkového prodeje občerstvení v Ústeckém kraji během roku 2024

Kontroly stánkového prodeje občerstvení v Ústeckém kraji během roku 2024

Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se jako každoročně i v roce 2024 zaměřila v rámci své preventivně – kontrolní činnosti na kvalitu a úroveň poskytovaných stravovacích služeb ze strany provozovatelů stánků především v oblasti koupališť, na turistických a odpočinkových místech, na cyklostezkách i během různých sportovních a kulturních akcí. 

Při kontrolách se hygienici zaměřovali na plnění povinností provozovatele stravovací služby daných příslušnými právními předpisy – zejména na:

  • dodržování správné hygienické praxe při přípravě a výdeji pokrmů a nápojů
  • zavedení stálých postupů na zásadách HACCP a jejich dodržování
  • na vybavení stánků, dodržování zásad provozní a osobní hygieny
  • dodržování zvláštních požadavků na prostory pro manipulaci s potravinami
  • riziko možné kontaminace surovin pro přípravu pokrmů a již hotových pokrmů
  • způsob zajištění zásobování pitnou vodou a likvidace odpadů
  • dodržování skladovacích podmínek potravin a dodržení data použitelnosti
  • zajištění sledovatelnosti a dokladů o původu potravin
  • kontrolu a podávání zmrzliny
  • plnění povinnosti poskytnout informace o alergenech obsažených v pokrmech (značení alergenů v pokrmech)
  • oznamovací povinnost.

Dále byly ověřovány mimo jiné i podmínky pro úchovu a výdej potravin a pokrmů – zajištění dostatečného počtu chladících a mrazících zařízení pro úchovu potravin a pokrmů vyžadujících uchovávání v chladu nebo za mrazírenských teplot. Dále bylo kontrolováno správné značení potravin a polotovarů vlastní výroby, dodržování technologických postupů, sanitace, označení zákazu kouření, prodeje tabákových výrobků, zákaz prodeje alkoholických nápojů a mnohé další povinnosti

Hygienici v Ústeckém kraj provedli 397 kontrol stánků, odebrali 128 vzorků (z toho 26 nevyhovělo), provedli 425 měření. Kontroly se provádí každoročně a opakovaně, protože stále není poskytování stravovacích služeb a výroba zmrzliny u stánků na výbornou. Z celkového počtu zkontrolovaných stánků byla pokuta uložena ve 24% kontrolovaných stánků a u 18 musela být provedena kontrola dodatečná, při které bylo uloženo opatření. Kontrolovaným subjektům bylo uloženo 85 sankcí v celkové výši 188 500,- Kč a 31 opatření (1x nařízení okamžitého uzavření provozovny, 9x nařízení sanitace, 4x pozastavení výkonu činnosti, 17x uložení povinnosti náhrady nákladů dodatečné kontroly).

Sankce byly uděleny nejčastěji za závady:

  • spočívající v nedodržování postupů na zásadách HACCP.
  • spočívající v nedodržování provozní a osobní hygieny (neudržování ploch a zařízení pro manipulaci s potravinami a pokrmy v čistotě a dobrém stavu, nezajištění mytí rukou obsluhy)
  • při manipulaci a skladování potravin, polotovarů a pokrmů v rozpracovanosti
  • při vyšetření vzorků
  • spočívající v neuplatňování znalostí k ochraně veřejného zdraví.

Zpracoval odbor HV PBU

V Ústí nad Labem 22.11.2024

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: