Kontroly stánkového prodeje občerstvení na adventních trzích Ústeckého kraje probíhají i v roce 2025

Kontroly stánkového prodeje občerstvení na adventních trzích Ústeckého kraje probíhají i v roce 2025

I v roce 2025 se Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem zaměřila v rámci své preventivně – kontrolní činnosti na kontroly stánkového prodeje občerstvení na adventních trzích pořádaných na území Ústeckého kraje.

Sortiment zde prodávaného občerstvení je velice rozmanitý. Prodávají se teplé nápoje, jako je například svařené víno, káva, grog, punč, medovina nebo horká čokoláda, dále také trdelník, palačinky, cukrářské výrobky, langoše, klobásy, párky v rohlíku, bramborák, hranolky, bramborové spirálky apod.  

Při kontrolách se hygienici zaměřují na plnění povinností provozovatele stravovací služby daných příslušnými právními předpisy a zejména na prevenci virové hepatitidy A:

  • způsob zajištění zásobování pitnou vodou a vybavení stánků,
  • dodržování zásad provozní a osobní hygieny (včetně virucidní dezinfekce),
  • způsob zajištění likvidace odpadů
  • zajištění sledovatelnosti a dokladů o původu potravin,
  • dodržování zvláštních požadavků na prostory pro manipulaci s potravinami,
  • dodržování správné hygienické praxe při přípravě a výdeji pokrmů a nápojů,
  • zavedení stálých postupů na zásadách HACCP a jejich dodržování,
  • riziko možné kontaminace surovin pro přípravu pokrmů a již hotových pokrmů,
  • dodržování skladovacích podmínek potravin a dodržení data použitelnosti,
  • plnění povinnosti poskytnout informace o alergenech obsažených v pokrmech
  • obaly potravin a pokrmů, v případě vratných obalů (např. kelímků) na jejich řádnou sanitaci,
  • na kontrolu dodržování zákazu kouření a prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18ti let.

Dále byly kontrolovány smyslové vlastnosti potravin a pokrmů, sanitace a regulace škůdců, přístup domácích zvířat, proškolení osob činných ve stravovacích službách a znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Předmětem kontroly je i posouzení správné hygienické praxe včetně posouzení postupů pro vyloučení rizika šíření infekčních onemocnění při manipulaci s vratnými nápojovými kelímky.

Hygienici v Ústeckém kraj v prvním adventním týdnu provedli 69 kontrol stánků, zatím nebyly zjištěny hygienické nedostatky. Kontroly ze strany Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem budou v předvánočním období probíhat i nadále.

Zpracoval odbor HV PBU

V Ústí nad Labem 07.12.2025

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: