Virová hepatitida E (VHE)

Hepatitida E je virová infekce jater, která způsobuje jejich zánět.
Zdrojem onemocnění je infikované zvíře, člověk, prostředí – fekálně znečištěná voda.
Přenos onemocnění
- Konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností infikovaných zvířat, zejména
- vepřového masa (grilování, zabíjačky)
- zvěřiny (divočáci, srnci, jeleni atd.)
- ryb a mořských plodů
- Kontaktem s infikovaným zvířetem, zejména při manipulaci s ulovenou zvěří a při jejím vyvrhování
- Pitím nebo používáním fekálně znečištěné vody (převážně v zemích s nižším hygienickým standardem)
- V těhotenství z matky na plod
Těhotným se nedoporučuje:
- konzumovat rizikové potraviny, především tepelně neupravené maso
- cestování do zemí s endemickým výskytem VHE
Inkubační doba
2-9 týdnů
Průběh nemoci
- bezpříznakový – dochází pouze k vzestupu hodnot jaterních enzymů
- s příznaky – únava, teplota, bolest břicha, nechutenství, nevolnost, zvracení, tmavá moč, světlá stolice, bolesti kloubů, žloutenka
Infikovaná osoba viry vylučuje stolicí i několik týdnů, přenos z člověka na člověka se považuje za vzácný, ale možný.
Jak se před infekcí virem hepatitidy E chránit?
- Dodržováním osobní hygieny.
- Pitím a používáním nezávadné pitné vody.
- Konzumací dostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností.
- Pro spolehlivé zničení viru je třeba zahřátí masa a vnitřností nad 71 °C ve všech částech potraviny po dobu minimálně 20 minut. Zmražením se virus nezničí!
- Dodržováním technologických postupů výroby, distribuce a zpracování masných výrobků.
- Při manipulaci s ulovenou zvěří je vhodné používat latexové rukavice.
- Případná poranění vydezinfikovat a ošetřit.
- Zabránit kontaktu syrových produktů s již hotovými pokrmy, a to i prostřednictvím kuchyňského náčiní.
- Důkladné omytí nástrojů používaných při porcování syrového masa a vnitřností.