Kontroly stánkového prodeje občerstvení na akci Zahrada Čech v roce 2025

Kontroly stánkového prodeje občerstvení na akci Zahrada Čech v roce 2025

Tržnice Zahrady Čech patří mezi tradiční akce pořádané každoročně v Litoměřicích. Letos se konala v termínu 9.4 – 13.4.2025. První jarní výstava byla zaměřena na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody s nabídkou tradičního sortimentu jako je sadba, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, zahradní technika, zahradní nábytek, hnojiva, postřiky, potraviny, přírodní léčiva a řada dalšího. I letos se návštěvníci mohli zúčastnit řady kreativních workshopů. Během pěti dnů na výstaviště Zahrada Čech zavítalo 26 tisíc návštěvníků.

Provozovatelé stravovacích služeb nabízeli pro zákazníky široký sortiment občerstvení. Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem provedli kontroly stánkového prodeje rychlého občerstvení. Byly kontrolovány podmínky pro udržování osobní hygieny pracovníků (zajištění mytí rukou a vybavení prostředky pro mytí rukou a osušení), kontrolována byla provozní hygiena, zásobování pitnou vodou, prostory pro manipulaci s potravinami, skladování surovin, potravin a pokrmů, doba minimální trvanlivosti, sledovatelnost a doklady o původu potravin, křížení činností, označování rozpracovaných pokrmů, bezpečnost pokrmů při uvádění do oběhu a výdej, dodržování chladícího řetězce a skladování potravin a pokrmů při vhodných teplotních podmínkách, dodržování postupů na základě HACCP, manipulace s odpady, informovanost zákazníků o alergenech v nabízených pokrmech a nápojích, dodržování zákazu kouření a prodeje tabákových výrobků. U stánků s nabídkou smažených pokrmů byly kontroly zaměřeny i na bezpečnost používaných smažících tuků a olejů. Kontroly byly zaměřeny i na to, zda provozovatelé potravinářských podniků dodržují povinnost ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin používat jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami. 

Závady nebyly zjištěny. V době kontrol provozovatelé stravovacích služeb plnili nezbytné požadavky vyplývající z platné legislativy.

Zpracováno: 27.04.2025

Zpracoval: odbor HV a PBU

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: