Státní zdravotní dozor v potravinářských podnicích

Státní zdravotní dozor v potravinářských podnicích

Od 1. ledna 2025 krajské hygienické stanice provádí státní zdravotní dozor u všech provozovatelů potravinářského podniku včetně provozovatelů poskytujících stravovací službu dle zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a to se zaměřením na:

  • státní zdravotní dozor k ověření správné hygienické a výrobní praxe při výkonu potravinářských činností za účelem prevence ohrožení zdraví prostřednictvím potravin a pokrmů, a dodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění,
  • zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin,
  • dodržování požadavků na osobní a provozní hygienu při výkonu činností epidemiologicky závažných stanovených pro provozovatele potravinářských provozů a zaměstnance vykonávající činnosti epidemiologicky závažné,
  • ověřování znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví u fyzických osob vykonávajících potravinářské činnosti,
  • kontrolu epidemiologicky rizikových potravin,
  • kontroly prováděné na základě zhodnocení epidemiologické situace,
  • plnění požadavků na materiály, obaly a předměty přicházejících do styku s potravinami,
  • zajištění zdravotní nezávadnosti (jakosti) pitné vody užívané k potravinářské činnosti a při výrobě potravin, zejména z individuálních zdrojů,
  • opatření k ochraně zdraví před hlukem způsobeným provozem potravinářských provozoven.

Krajské hygienické stanice současně provádí státní zdravotní dozor dle požadavků zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky návykových látek, a to zejména v oblasti dodržování zákazu kouření a prodeje tabákových výrobků, bylinných výrobků určených ke kouření, kuřáckých pomůcek, elektronických cigaret, nikotinových sáčků bez obsahu tabáku, výrobků obsahujících nikotin, psychomodulačních látek a alkoholu v provozovnách poskytující stravovací službu.

Současně provádí krajské hygienické stanice státní zdravotní dozor dle požadavků potravinářského práva nad dodržováním povinností provozovatele potravinářského podniku provozující stravovací službu v souvislosti:

  • s poskytováním zdravotních služeb (všechny stravovací provozy v areálu),
  • s poskytováním sociálních služeb (všechny stravovací provozy v areálu),
  • se stravováním ve Vězeňské službě České republiky, ve vazebních věznicích, ve věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence
  • s poskytováním služby péče o dítě v dětské skupině,
  • se stravováním v zařízeních školního stravování nebo vysokoškolského stravování (všechny stravovací provozy v areálu),
  • se stravováním v rámci školy v přírodě, zotavovacích akcí pro děti a jiných podobných akcí pro děti,
  • s poskytováním výchovy, výuky a mimoškolního vzdělávání dětí nad 3 roky věku v předškolním zařízení, soukromé škole nebo zařízení sloužící odbornému vzdělávání dětí a mladistvých, nezařazených do rejstříku škol a školských zařízení.

Krajské hygienické stanice v oblasti potravinářských podniků provozujících stravovací službu jsou:

  • příjemcem oznámení
    • o zahájení, změně a ukončení činnosti v provozovně poskytující stravovací službu,
    • o zahájení činnosti výrobce, dovozce materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami,
  • příjemcem podnětů a stížností poukazujících
  • na zdravotní potíže po konzumaci potravin a pokrmů,
  • na ohrožení zdraví spotřebitele prostřednictvím potravin a pokrmů,
  • nedodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění při výrobě pokrmů a jejich uvádění do oběhu
  • na porušení zákona č. 65/2017 Sb. ve stravovacích provozech.
  • orgánem stanoveným pro výkon státního zdravotního dozoru a veřejné správy v oblastech ochrany a podpory veřejného zdraví a hodnocení zdravotního rizika a prevence infekčních onemocnění,
  • dotčeným orgánem státní správy při rozhodování ve věcech upravených stavebním zákonem, vydávají v těchto věcech stanovisko,
  • organizátorem zkoušek ze znalosti hub, na základě úspěšného složení zkoušky vydávají osvědčení prokazující znalost hub,
  • orgánem podílejícím se na edukační činnosti v oblasti zdravotní politiky a podpory zdraví a zdravého životního stylu .

Krajské hygienické stanice rovněž provádí konzultační činnost v oblasti realizace potravinářských provozů a provozoven stravovacích služeb a školící činnost v oblasti požadavků a znalostí k ochraně veřejného zdraví při výkonu činností epidemiologicky závažných.

Zkušenosti a výsledky státního zdravotního dozoru zhodnocují též prostřednictvím edukační činnosti ve vztahu k provozovatelům stravovacích služeb.

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: