Mpox – Prevence, očkování a aktuální epidemiologická situace

Mpox – Prevence, očkování a aktuální epidemiologická situace

Co je Mpox?

Mpox, dříve známé jako opičí neštovice, je virové onemocnění způsobené virem ze skupiny ortopoxvirů, které postihuje jak lidi, tak zvířata. Onemocnění se projevuje horečkou, charakteristickou vyrážkou, bolestmi svalů a zvětšením lymfatických uzlin. Inkubační doba se pohybuje mezi 6 až 13 dny, ale může trvat až 21 dní.

Způsob přenosu a prevence

Mpox se přenáší především prostřednictvím blízkého kontaktu s nakaženou osobou, včetně kontaktu s vyrážkou, tělesnými tekutinami nebo kapénkami z dýchacích cest. Virus se může přenášet i nepřímo, například dotykem kontaminovaných předmětů, jako jsou oblečení nebo ložní prádlo. Hlavním způsobem přenosu onemocnění na africkém kontinentu je kontakt se zvířaty, zejména s hlodavci nebo primáty, spojený s porušením pokožky při poškrábání, pokousání.

Prevence zahrnuje dodržování hygienických opatření, jako je časté mytí rukou, vyhýbání se kontaktu s nakaženými osobami a bezpečné nakládání s kontaminovanými předměty. Pro osoby vystavené vyššímu riziku je potřeba zvážit očkování​.

Epidemiologická situace: Výskyt v roce 2022 a současné riziko

V roce 2022 zasáhla Evropu a další části světa epidemie mpox způsobená virem clade II, který se šířil převážně v souvislosti se sexuálním kontaktem. Tato vlna zasáhla především komunitu mužů, kteří mají sex s muži, a onemocnění mělo obecně mírnější průběh, v České republice byly zjištěny ojedinělé případy.

V současnosti je pozornost zaměřena na mpox způsobený virem clade I, který se významně rozšířil v několika afrických zemích, zejména v Demokratické republice Kongo. Tento typ viru je spojen s těžšími průběhy onemocnění a vyšší úmrtností, což vyvolává obavy z jeho zavlečení do Evropy. V současnosti byly již zaznamenány jednotlivé importované případy u cestovatelů.

Úprava doporučených postupů a strategie očkování

Vzhledem k aktuálnímu možnosti zavlečení případu mpox byl v České republice upraven doporučený postup při výskytu onemocnění a strategie očkování. Očkování je nyní doporučeno nejen pro zdravotníky a rizikové skupiny, ale také pro cestovatele do oblastí s vysokým rizikem výskytu mpox. Očkování probíhá ve vybraných zdravotnických zařízeních po celé republice, jejichž seznam naleznete zde. V Ústeckém kraji zajišťuje toto očkování infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Doporučený postup při podezření na výskyt mpox

Osoby, které si jsou vědomy rizika možného onemocnění mpox, ať již v důsledku cestovatelské anamnézy nebo rizikového chování, by v případě výskytu vyrážky s horečkou a dalšími příznaky měly neprodleně kontaktovat svého registrujícího praktického lékaře, případně sledujícího specialistu, a konzultovat s ním další postup, včetně zajištění potřebných vyšetření k potvrzení diagnózy. Opatření u potvrzeného případu a u jeho kontaktů jsou nastavena ve spolupráci poskytovatelů zdravotní péče s krajskou hygienickou stanicí, u kontaktů je možnost v případě včasného zjištění provést postexpoziční očkování, které může zabránit vzniku onemocnění, případně zmírnit jeho průběh.

Doporučené postupy a možnosti očkování:

https://mzd.gov.cz/doporuceni-mpox-ockovani-seznam-poskytovatelu-vakcinace/

Stanovisko Ministerstva zdravotnictví k situaci ve výskytu onemocnění mpox v Africe:

https://mzd.gov.cz/stanovisko-ministerstva-zdravotnictvi-k-situaci-ve-vyskytu-onemocneni-mpox-v-africe/

Informace o onemocnění:

https://www.nzip.cz/clanek/1350-opici-nestovice

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: