Informace o stavu a průběhu letní dětské rekreace (ZA, JPA a SZA) v Ústeckém kraji k 15.08.2024

Informace o stavu a průběhu letní dětské rekreace (ZA, JPA a SZA) v Ústeckém kraji k 15.08.2024

Dle § 8 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, bylo Krajské hygienické stanici Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem ke dni 16. 08. 2024 ohlášeno 56 zotavovacích akcí pro děti (ZA) s celkovým počtem 131 běhů pro 8544 přihlášených dětí. V posledních letech postupně přibývá akcí pořádanými sportovními kluby (pobytové sportovní akce ve formě sportovních kempů zaměřených na příslušnou sportovní aktivitu, ale i jiné pobytové volnočasové aktivity zaměřené např. na hudbu, zpěv, tanec, mladé hasiče, záchranáře apod.).   

Kromě zotavovacích akcí pro děti bylo dále Krajské hygienické stanici Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem oznámeno 8 jiných podobných akcí pro děti (JPA) s celkovým počtem 13 běhů pro 286 přihlášených dětí.  

V Ústeckém kraji většina akcí letní dětské rekreace probíhá v okrese Děčín (až 60 %), Litoměřice (přes 15 %), Louny (také přes 15 %) a Chomutov (cca 5 %). Ve zbývajících okresech (Most, Teplice, Ústí nad Labem) se jedná o jednotky akcí.

Uvedené počty ZA a JPA lze, vzhledem k povinné ohlašovací lhůtě, považovat v podstatě za konečné.  

Zotavovací akce pro děti dle § 8 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb. (ZA) je organizovaný pobyt 30 a více dětí ve věku do 15 let na dobu delší než 5 dnů, jehož účelem je posílit zdraví dětí, zvýšit jejich tělesnou zdatnost, popřípadě i získat specifické znalosti nebo dovednosti.     

Jiná podobná akce pro děti dle § 12 zákona č. 258/2000 Sb. (JPA) je organizovaný pobyt dětí v počtu menším nebo po dobu kratší, než stanoví § 8 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb. (viz výše), s výjimkou akcí pořádaných pro děti v poměru rodinném a obdobném.     

Při kontrolní činnosti byly v Ústeckém kraji provedeny celkem 53 kontroly, z toho byly provedeny 42 kontroly zotavovacích akcí (ZA), 5 kontrol jiných podobných akcí (JPA) a 6 kontrol samostatných provozoven stravovacích služeb zajišťujících stravování účastníků těchto akcí (SZA).

Z 8 zmíněných kontrol bylo 5 kontrol se zjištěnou závadou. Ve 4 případech se jednalo o nedodržení termínu ohlašovací povinnosti a administrativní doložení podmínek pro konání akce, což bylo napraveno před zahájením akce, a v 1 případě se jednalo o závadu při poskytování a zajištění stravování dětí.   

V dosavadním průběhu sezóny letní dětské rekreace 2024 byly dosud přijaty a řešeny 3 podněty, které se v jednom případě měly týkat nedostatků v zajištění podmínek pro konání akce a náplně režimu dne, ve druhém případě se mělo jednat o závady v zajištění podmínek pro konání akce a v ubytování dětí, a ve třetím případě měly být důvodem závady a nedostatky opět v zajištění podmínek pro konání akce a zejména závady a nedostatky při přípravě a poskytování stravování.

Při prošetření podnětů bylo shledáno, že jsou částečně oprávněné a za zjištěné závady byly uloženy postihy, jak je uvedeno dále.       

Dosud byly uloženy celkem 3 sankce v souhrnné výši 9.000 Kč, z toho 1 x 8.000 Kč za závady v zajištění a poskytování stravování a 2 x sankce po 500,-Kč za závady v zajištění podmínek pro konání akce (důvod viz podněty).

Průběh letošní sezóny letní dětské rekreace je vcelku bez výrazných problémů, klidný, bez výskytu alimentárních či hromadných onemocnění (epidemie). Řešeny běžné zdravotní problémy, zejména odstraňování klíšťat při jejich narůstající aktivitě (záznam ve zdravotní dokumentaci dítěte, rodiče budou informováni). Věnována pozornost zajištění akcí pitnou vodou z vlastních zdrojů (zatím bez zjištěných závad).      

Dosud nebyla žádná akce (ZA nebo JPA) rušena pro hromadné onemocnění nebo z důvodů následků živelních pohrom.    

V rámci kontrolní činnosti se, tak jako vloni, provádí i sledování výživových hodnot a pestrosti jídelníčků s následnou edukací personálu (také jsou předávány edukační materiály Výživa na vlastní pěst, Sůl atp.) v zásadách správné výživy zejména s důrazem na omezování soli v potravinách poskytovaných dětem (v porovnání s minulým létem bylo zaznamenáno zlepšení v nabídce ovoce a zeleniny, omezení příjmu soli, snižuje se nabídka sladkostí a pitný režim je zajišťován ve větším rozsahu neslazenými nápoji).

O průběh letní dětské rekreace se průběžně zajímají média (tisk, rozhlas i televize), která jsou informována.

I v letošním roce zaznamenáváme takzvané příměstské tábory a podobné letní volnočasové aktivity pro děti a mladistvé, které nejsou krajskými hygienickými stanicemi kontrolovány, neboť nemají stanoveny zákonné povinnosti ve smyslu ochrany veřejného zdraví (viz výše, např. § 8 až § 12 zákona č. 258/2000 Sb.). Jedná se o aktivity pořádané různými subjekty zejména v prázdninovém období, kdy je velmi důležité, aby si rodiče předem ověřili, kam děti přihlašují a jaké aktivity jsou dětem nabízeny (tak jako si rodiče ověřují ZA a JPA, kam své děti přihlašují). Dále je velmi důležité věnovat pozornost tomu, jak je příslušným subjektem, kterému předávají dítě, zajištěno stravování a pitný režim dítěte v době průběhu této aktivity, a to i s ohledem na charakter této aktivity.  

V Ústí nad Labem 16. 08. 2024

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: