Státní zdravotní dozor hygieny výživy v říjnu 2025
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem (dále jen „KHS ÚK“), zaměstnanci oddělení hygieny výživy provedli v červenci celkem 133 kontrol ve 132 provozovnách. Za zjištěné závady bylo uloženo 25 sankcí v celkové výši 81 000,- Kč a 7 opatření (1x likvidace pokrmů, 1x změna technologického postupu, 5x povinnosti náhrady nákladů dodatečné kontroly). V provozovnách byly zjištěny závady v dodržování postupů na zásadách HACCP, v nedostatečném označování rozpracovaných potravin a pokrmů, v bezpečnosti pokrmů při uvádění do oběhu a při výdeji, nedostatky v provozní a osobní hygieně, v křížení činností, při skladování potravin, surovin a pokrmů, v dodržování chladícího řetězce.
Během tohoto měsíce bylo přijato celkem 15 podnětů spotřebitelů, z toho 3 z nich na zdravotní obtíže po konzumaci potravin a pokrmů, nelegální potravinářský provoz. Ostatní podněty byly postoupeny jiným dozorovým orgánům v rámci věcné příslušnosti (Státní zemědělské a potravinářské inspekci, Stavebnímu úřadu, České obchodní inspekci, Státní veterinární správě, Státnímu úřadu inspekce práce). V 3 provozovnách byly odebrány vzorky pokrmů z důvodu podezření na vznik alimentárního onemocnění.
V rámci mimořádné kontrolní akce zaměřené na zamezení šíření infekčního onemocnění (hepatitidy A) bylo v říjnu provedeno 16 kontrol v potravinářských provozovnách zaměřených na edukaci pracovníků provozoven v oblasti ochrany veřejného zdraví, ve smyslu poučení o možných rizicích šíření hepatitidy A, nastavení preventivních postupů k zajištění omezení přenosu tohoto onemocnění nastavením sanitačních opatření za použití účinných desinfekčních prostředků, důsledným dodržováním osobní hygieny zaměstnanci, zvýšenou frekvencí úklidu, včetně desinfekce rizikových míst v provozovnách.
Vprovozovnách stravovacích služeb bylo zkontrolováno 408 výrobků určených pro styk s potravinami se zaměřením na to, zda jsou plněny povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (u 10 výrobků určených pro styk s potravinami byly zjištěny závady). Z toho u 77 výrobků určených pro styk s potravinami bylo kontrolováno dodržování zákazu uvádění jednorázových plastových výrobků určených pro styk s potravinami [dodržování požadavků zákona č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, tzn. zákazu uvádění na trh vybraných plastových výrobků uvedených v příloze citovaného zákona (části A) jako jsou jednorázové příbory, talíře, brčka apod., odpovídajícího označení vybraných plastových výrobků]. Závady nebyly zjištěny. Dále bylo v 64 případech kontrolováno dodržování zákazu kouření, prodeje tabákových výrobků, prodeje alkoholických nápojů (závady nebyly zjištěny) a v 71 případech kontrolováno označení zákazu kouření, zákazu prodeje tabákových výrobků, zákaz prodeje alkoholických nápojů (závada zjištěna v 1 případě).
V rámci regionálního státního zdravotního dozoru zaměřeného na bezpečnost fritovacích tuků a olejů bylo provedeno 9 kontrol a zkontrolováno 9 vzorků tuků a olejů (1 nevyhověl). V rámci regionálního státního zdravotního dozoru zaměřeného na teplé a studené pokrmy v lůžkových zdravotnických zařízeních a lázních bylo provedeno 15 kontrol a k mikrobiologickému vyšetření odebráno 44 vzorků teplých pokrmů, z toho 2 nevyhověly, a 1 vzorek studeného pokrmu.
V Ústí nad Labem, 25.11.2025