Žloutenka typu A: jak se chránit a zabránit jejímu šíření v potravinářských provozovnách / provozovnách stravovacích služeb

Žloutenka typu A: jak se chránit a zabránit jejímu šíření v potravinářských provozovnách / provozovnách stravovacích služeb

VHA 3

Hepatitida A (známá jako infekční žloutenka, žloutenka typu A, virová hepatitida A, nemoc špinavých rukou) je akutní infekční onemocnění jater způsobené virem hepatitidy A (HAV), které se přenáší tzv. fekálně-orální cestou. Řadí se mezi alimentární onemocnění s inkubační dobou od 2 do 6 týdnů (dobou, která uplyne od nákazy do projevu prvních příznaků u jedinců, u nichž se příznaky vyskytnou). Nejčastěji k nákaze dochází při nedostatečné hygieně rukou po použití toalety nebo po kontaktu s kontaminovanými předměty, potravinami či povrchy.

Riziková místa:

Virus hepatitidy A je mimořádně odolný a v prostředí může přežívat několik týdnů až měsíců. Proto představují významné riziko běžné kontaktní plochy, se kterými se denně setkáváme:

  • madla nákupních vozíků a košíků,
  • kliky dveří a chladicích pultů,
  • dotykové displeje a platební terminály,
  • povrchy pracovních stolů a kuchyňských zařízení,
  • nebalené potraviny (např. pečivo, ovoce a zelenina), nádoby s ochutnávkami

Jak se chránit v provozovně:

Personál by měl:

  • instalovat dezinfekční stanice s virucidním dezinfekčním roztokem u vchodu do provozovny
  • pečlivě a často si mýt ruce teplou vodou a mýdlem včetně použití virucidního dezinfekčního roztoku, především po použití toalety, po manipulaci s odpady či penězi,
  • používat virucidní dezinfekční prostředek na ruce, zejména před manipulací s nebalenými potravinami a pokrmy,
  • dezinfikovat pracovní plochy, pulty, kliky, madla, vozíky, kleště, náčiní, tácy apod. vhodnými virucidními přípravky několikrát denně,
  • zabraňovat přímému kontaktu rukou s potravinami (používat kleště, rukavice, pečivo nabírat v sáčku apod.).

Co mohou udělat zákazníci:

  • při ochutnávkách používat jednorázové pomůcky, nikdy si nebrat jídlo rukama
  • nedotýkejte se nebalených potravin, pokud je nehodláte zakoupit
  • nedotýkejte se příborů, pokud je nehodláte použít
  • po nákupu si vždy umyjte ruce nebo použijte dezinfekci s virucidním účinkem, zejména před jídlem
  • před konzumací jídla si vždy umyjte ruce nebo použijte dezinfekci s virucidním účinkem
  • pokud máte příznaky jako nevolnost, únava, bolest břicha nebo zežloutnutí kůže, vyhledejte lékaře a vyhněte se kontaktu s potravinami

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: