Kontroly stánkového prodeje občerstvení na výstavě Libverda 2025

Kontroly stánkového prodeje občerstvení na výstavě Libverda 2025

Tradiční zahradnická a zemědělská výstava Libverda, která je určena pro odbornou i laickou veřejnost, se konala třetí zářijový víkend v nově opraveném areálu školy v Děčíně – Libverdě. Součástí bohatého programu (např. prezentace zemědělské techniky, farma se zvířátky, prodej regionálních produktů, prodej ovocných stromů a okrasný rostlin) byla i nabídka občerstvení z místních surovin.

Při příležitosti konání této akce provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem (dále též „KHS“) státní zdravotní dozor zaměřený nejen na dodržování potravinového práva při stánkovém prodeji občerstvení. Návštěvníkům byla nabízena pestrá škála rychlého občerstvení (sýrové a grilované speciality, trdelník, koblížky, langoše, cukrová vata, medovina, ledová tříšť, bubble tea, káva, mošty apod.)

Státní zdravotní dozor byl zaměřen na:

  • dodržování osobní hygieny pracovníky manipulujících s potravinami (mytí rukou, čistota pracovního oděvu apod.)
  • dodržování provozní hygieny
  • zásobování pitnou vodou (zajištění přívodu teplé / studené pitné vody)
  • skladování potravin a surovin pro přípravu pokrmů včetně datumů spotřeby a minimální trvanlivosti
  • čistotu zařízení k uchovávání potravin a nádobí k manipulaci s potravinami
  • dodržování postupů bezpečné přípravy pokrmů ze strany možné křížové kontaminace pokrmů
  • smyslové vlastnosti potravin a pokrmů
  • zajištění sledovatelnosti (tj. značení potravin a předložení nabývacích dokladů k prodávanému sortimentu)
  • informovanost zákazníků o vyskytujících se alergenech v nabízených pokrmech
  • proškolení osob činných ve stravovacích službách a uplatňování znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
  • označení zákazu kouření a na jeho dodržování
  • splnění oznamovací povinnosti nejpozději v den zahájení provozu
  • manipulaci s odpady.

Ve stáncích s nabídkou alkoholických nápojů bylo ověřováno, zda jsou zákazníci viditelně informováni o zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.

Dále byly kontrolovány obaly potravin a pokrmů, bylo kontrolováno jejich označování, dodržování návodu k použití, písemné prohlášení, sledovatelnost, jejich funkční a mechanické vlastnosti, dodržování zákazu uvádění a používání jednorázových plastových výrobků určených pro styk s potravinami jako jsou jednorázové příbory, talíře, brčka apod.

Celkem bylo zkontrolováno 24 stánků s občerstvením. Zjištěné závady ve skladování potravin, v nedodržení požadavků na bezpečnost potravin a pokrmů uváděných do oběhu byly řešeny sankčně.

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: