Žloutenka typu A: jak se chránit a zabránit jejímu šíření v potravinářských provozovnách / provozovnách stravovacích služeb

Hepatitida A (známá jako infekční žloutenka, žloutenka typu A, virová hepatitida A, nemoc špinavých rukou) je akutní infekční onemocnění jater způsobené virem hepatitidy A (HAV), které se přenáší tzv. fekálně-orální cestou. Řadí se mezi alimentární onemocnění s inkubační dobou od 2 do 6 týdnů (dobou, která uplyne od nákazy do projevu prvních příznaků u jedinců, u nichž se příznaky vyskytnou). Nejčastěji k nákaze dochází při nedostatečné hygieně rukou po použití toalety nebo po kontaktu s kontaminovanými předměty, potravinami či povrchy.
Riziková místa:
Virus hepatitidy A je mimořádně odolný a v prostředí může přežívat několik týdnů až měsíců. Proto představují významné riziko běžné kontaktní plochy, se kterými se denně setkáváme:
- madla nákupních vozíků a košíků,
- kliky dveří a chladicích pultů,
- dotykové displeje a platební terminály,
- povrchy pracovních stolů a kuchyňských zařízení,
- nebalené potraviny (např. pečivo, ovoce a zelenina), nádoby s ochutnávkami
Jak se chránit v provozovně:
Personál by měl:
- instalovat dezinfekční stanice s virucidním dezinfekčním roztokem u vchodu do provozovny
- pečlivě a často si mýt ruce teplou vodou a mýdlem včetně použití virucidního dezinfekčního roztoku, především po použití toalety, po manipulaci s odpady či penězi,
- používat virucidní dezinfekční prostředek na ruce, zejména před manipulací s nebalenými potravinami a pokrmy,
- dezinfikovat pracovní plochy, pulty, kliky, madla, vozíky, kleště, náčiní, tácy apod. vhodnými virucidními přípravky několikrát denně,
- zabraňovat přímému kontaktu rukou s potravinami (používat kleště, rukavice, pečivo nabírat v sáčku apod.).
Co mohou udělat zákazníci:
- při ochutnávkách používat jednorázové pomůcky, nikdy si nebrat jídlo rukama
- nedotýkejte se nebalených potravin, pokud je nehodláte zakoupit
- nedotýkejte se příborů, pokud je nehodláte použít
- po nákupu si vždy umyjte ruce nebo použijte dezinfekci s virucidním účinkem, zejména před jídlem
- před konzumací jídla si vždy umyjte ruce nebo použijte dezinfekci s virucidním účinkem
- pokud máte příznaky jako nevolnost, únava, bolest břicha nebo zežloutnutí kůže, vyhledejte lékaře a vyhněte se kontaktu s potravinami