Virová hepatitida E (VHE)

Virová hepatitida E (VHE)

Text odstavce 7 1

Hepatitida E je virová infekce jater, která způsobuje jejich zánět.

Zdrojem onemocnění je infikované zvíře, člověk, prostředí – fekálně znečištěná voda.

Přenos onemocnění

  • Konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností infikovaných zvířat, zejména
    • vepřového masa (grilování, zabíjačky)
    • zvěřiny (divočáci, srnci, jeleni atd.)
    • ryb a mořských plodů
  •  Kontaktem s infikovaným zvířetem, zejména při manipulaci s ulovenou zvěří a při jejím vyvrhování
  • Pitím nebo používáním fekálně znečištěné vody (převážně v zemích s nižším hygienickým standardem)
  • V těhotenství z matky na plod

Těhotným se nedoporučuje:

  • konzumovat rizikové potraviny, především tepelně neupravené maso
    • cestování do zemí s endemickým výskytem VHE

Inkubační doba

2-9 týdnů

Průběh nemoci

  • bezpříznakový – dochází pouze k vzestupu hodnot jaterních enzymů
  • s příznaky – únava, teplota, bolest břicha, nechutenství, nevolnost, zvracení, tmavá moč, světlá stolice, bolesti kloubů, žloutenka

Infikovaná osoba viry vylučuje stolicí i několik týdnů, přenos z člověka na člověka se považuje za vzácný, ale možný.

Jak se před infekcí virem hepatitidy E chránit?

  • Dodržováním osobní hygieny.
  • Pitím a používáním nezávadné pitné vody.
  • Konzumací dostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností.
  • Pro spolehlivé zničení viru je třeba zahřátí masa a vnitřností nad 71 °C ve všech částech potraviny po dobu minimálně 20 minut. Zmražením se virus nezničí!
  • Dodržováním technologických postupů výroby, distribuce a zpracování masných výrobků.
  • Při manipulaci s ulovenou zvěří je vhodné používat latexové rukavice.
  • Případná poranění vydezinfikovat a ošetřit.
  • Zabránit kontaktu syrových produktů s již hotovými pokrmy, a to i prostřednictvím kuchyňského náčiní.
  • Důkladné omytí nástrojů používaných při porcování syrového masa a vnitřností.

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: