V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování v Ústeckém kraji 128 kontrol
Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje pravidelně provádějí kontroly škol a školských zařízení. V rámci těchto kontrol dohlížejí také na zdravé a bezpečné stravování dětí a žáků, zejména na soulad s harmonizovanými požadavky a stanovenými podmínkami pro stravování této věkové skupiny. Za první čtvrtletí letošního roku se uskutečnilo 128 kontrol této problematiky. Závadu hygienici nalezli v rámci 29 kontrol z nich.
V rámci provedených 128 kontrol jich 86 proběhlo ve školních jídelnách, 1 kontrola ve školní jídelně-vyvařovně, 18 ve školních jídelnách – výdejnách, 15 v ostatním stravování dětí (týká se zejména stravování v dětských skupinách), 3 kontroly stravování při zimních zotavovacích akcích (jedná se o stravování v provozovnách stravovacích služeb ubytovacích zařízení, kde se uskutečňuje např. lyžařský výcvikový kurs) a v 5 školních kantýnách.
Za 17 zjištěných pochybení uložili hygienici 17 sankcí v celkové výši 23 000 Kč.
Nejčastěji zjišťovanými závadami byly nedostatky v provozní hygieně (nepořádek, špína), stavebně-technické nedostatky (chybějící sítě v oknech, chybějící, nefunkční nebo nevybavené umyvadlo na ruce nebo plíseň), závady v příjmu a skladování potravin, surovin a složek pro přípravu pokrmů, závady v zajištění sledovatelnosti potravin a doklady o původu potravin, závady v dodržení datumu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, nezavedení nebo nedodržování postupů v rámci systému hodnocení rizik – HACCP.
Hygienické požadavky na provoz školních jídelen jsou i nadále přesně stanovené, přičemž potěšující zůstává skutečnost, že i na začátku roku 2025 tvoří kontroly s nedostatky jen menší část. Vedoucí jídelen i kuchařský personál jsou průběžně vzdělávány, upozorňovány na případné chyby a seznamovány s možnostmi nápravy, aby bylo možné účinněji předcházet vzniku závad. Současně se také zjišťují možnosti a podmínky pro případné poskytování dietního stravování ve školních jídelnách.
Počty kontrol se závadou:
Školní jídelna: 22
Školní jídelna-vyvařovna: 1
Školní jídelna-výdejna: 2
Ostatní stravování dětí: 1
Stravování na zimních zotavovacích akcích: 3
Kantýna: 2
Zpracovali: MUDr. Jan Bechyně, Eliška Buřičová