Kontroly stánkového prodeje občerstvení na Oseckých slavnostech 2025
Ve dnech 16.8.2025 a 17.8.2025 se v Oseku v areálu cisterciáckého kláštera konaly Osecké slavnosti 2025, největší celoměstská akce s průvodem, dobovými trhy, divadlem pro děti, dílnami, koncerty, pouťovými atrakcemi a staročeskou tržnicí a bohatým občerstvením.
Při příležitosti konání akce provedli v sobotu 16.8.2025 zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem (dále též „KHS“) státní zdravotní dozor zaměřený na dodržování potravinového práva při stánkovém prodeji občerstvení. Kontroly byly provedeny nejen u klasických stánků, ale také v pojízdných stáncích typu foodtruck. Návštěvníkům byla nabízena pestrá škála rychlého občerstvení (párky v rohlíku, hranolky, belgické hranolky, bubble waffle, langoše, klobásy, halušky, nudle, špízy, burgery, kuřecí stripsy, vařená kukuřice, trdelník apod.).
Státní zdravotní dozor byl zaměřen na:
- dodržování osobní hygieny pracovníky manipulujících s potravinami (mytí rukou, čistota pracovního oděvu apod.)
- dodržování provozní hygieny
- zásobování pitnou vodou (zajištění přívodu teplé / studené pitné vody)
- čistotu zařízení k uchovávání potravin a nádobí k manipulaci s potravinami
- dodržování postupů bezpečné přípravy pokrmů ze strany možné křížové kontaminace pokrmů
- smyslové vlastnosti potravin a pokrmů
- zajištění sledovatelnosti (tj. značení potravin a předložení nabývacích dokladů k prodávanému sortimentu)
- informovanost zákazníků o vyskytujících se alergenech v nabízených pokrmech
- proškolení osob činných ve stravovacích službách
- splnění oznamovací povinnosti nejpozději v den zahájení provozu
- manipulaci s odpady.
Ve stáncích s nabídkou alkoholických nápojů bylo ověřováno, zda jsou zákazníci viditelně informováni o zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.
Dále byly kontrolovány obaly potravin a pokrmů, tj. jejich označování, dodržování návodu k použití, písemné prohlášení, sledovatelnost, jejich funkční a mechanické vlastnosti, dodržování zákazu uvádění a používání jednorázových plastových výrobků určených pro styk s potravinami jako jsou jednorázové příbory, talíře, brčka apod.
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem v rámci kontrol stánkového prodeje občerstvení na Oseckých slavnostech prověřila i bezpečnost fritovacích tuků a olejů (chemické a senzorické vyšetření), které provozovatelé stánkového prodeje občerstvení používali k přípravě pokrmů.
Celkem bylo zkontrolováno 9 stánků s občerstvením. Závady nebyly zjištěny. V době kontrol provozovatelé stravovacích služeb plnili nezbytné požadavky vyplývající z platné legislativy.









