Kontroly stánkového prodeje občerstvení na akci – Casanovské slavnosti

Kontroly stánkového prodeje občerstvení na akciCasanovské slavnosti

Druhý červnový víkend se v Duchcově konal 29. ročník Casanovských slavností. Slavnosti začaly již v pátek 6. června příjezdem Giacoma Casanovy na nádvoří zámku, následoval sobotní program zahrnující historický jarmark, dobová řemesla, historický šerm, koncerty a divadelní představení.

Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem (dále též „KHS“) provedli na akci státní zdravotní dozor zaměřený na kontrolu stánkového prodeje občerstvení. Jednalo se o stánky s přípravou a prodejem rychlého občerstvení (langoše, burgery, smažený sýr, hranolky, nugetky, párky v rohlíku, gyros, klobásy, bramboráky).

Bylo kontrolováno dodržování požadavků zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (označení zákazu kouření, zákaz prodeje tabákových výrobků, zákaz prodeje alkoholických nápojů), dále byly kontroly zaměřeny na obaly potravin a pokrmů, tj. na jejich označování, dodržování návodu k použití, na písemné prohlášení, sledovatelnost, na jejich funkční a mechanické vlastnosti a na dodržování zákazu uvádění jednorázových plastových výrobků určených pro styk s potravinami jako jsou jednorázové příbory, talíře, brčka apod.

Dále byly z preventivních důvodů kontrolováno zásobování pitnou vodou, podmínky pro udržování osobní hygieny pracovníků (zajištění mytí rukou a vybavení prostředky pro mytí rukou a osušení), kontrolována byla provozní hygiena, znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví, prostory pro manipulaci s potravinami, skladování surovin, potravin a pokrmů, doba minimální trvanlivosti, sledovatelnost a doklady o původu potravin, křížení činností, označování rozpracovaných pokrmů, bezpečnost pokrmů při uvádění do oběhu a výdej, dodržování chladícího řetězce a skladování potravin a pokrmů při vhodných teplotních podmínkách, dodržování postupů na základě HACCP, manipulace s odpady, informovanost zákazníků o alergenech v nabízených pokrmech a nápojích, oznamovací povinnost.

Závady nebyly zjištěny. V době kontrol provozovatelé stravovacích služeb plnili nezbytné požadavky vyplývající z platné legislativy.

Zpracováno: 03.07.2025

Zpracoval: odbor HV a PBU

Sdílejte příspěvek:

Prozkoumejte i další kategorie:

Související příspěvky: