Provozování stravovací služby | |||||||||||||
Za správnost návodu odpovídá: | |||||||||||||
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem | |||||||||||||
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání | |||||||||||||
Moskevská 15 | |||||||||||||
400 01 Ústí nad Labem | |||||||||||||
01. | Identifikační číslo | ||||||||||||
02. | Kód | ||||||||||||
03. | Pojmenování (název) životní situace | ||||||||||||
Oznámení o zahájení (ukončení) činnosti – provozování stravovací služby. | |||||||||||||
Oznámení významných změn v provozování stravovací služby (změna sortimentu, změna provozní doby apod.). | |||||||||||||
Oznámení o uzavření provozovny. | |||||||||||||
04. | Základní informace k životní situaci | ||||||||||||
Podle Kap. II, článku 6, odst. 1, 2 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin je každá fyzická a právnická osoba provozující stravovací službu povinna zahájení této činnosti oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví a to nejpozději v den zahájení. Provozovatel stravovací služby musí OOVZ oznámit každou významnou změnu v provozování této služby a rovněž uzavření stávající provozovny. | |||||||||||||
05. | Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.) | ||||||||||||
Fyzická nebo právnická osoba provozující stravovací službu. Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání | |||||||||||||
- | v rámci provozované hostinské činnosti | ||||||||||||
- | v menze | ||||||||||||
- | při stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu | ||||||||||||
- | v rámci zdravotních a sociálních služeb (včetně lázeňské péče) | ||||||||||||
- | při stravování zaměstnanců | ||||||||||||
- | při podávání občerstvení | ||||||||||||
- | při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu | ||||||||||||
06. | Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace | ||||||||||||
Pokud chcete provozovat stravovací službu jste povinen nejpozději v den jejího zahájení písemně oznámit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví: | |||||||||||||
- | den zahájení činnosti | ||||||||||||
- | předmět a rozsah činnosti | ||||||||||||
- | umístění provozovny | ||||||||||||
V případě ukončení stravovací služby oznamte OOVZ den ukončení. | |||||||||||||
Právnická osoba kromě výše uvedeného sdělí obchodní firmu, sídlo a právní formu. Fyzická osoba oprávněná k podnikání podle zvláštních předpisů sdělí obchodní firmu a bydliště. | |||||||||||||
07. | Jakým způsobem zahájit řešení životní situace | ||||||||||||
U provozoven zřízených na území Ústeckého kraje podejte písemné oznámení Krajské hygienické stanici Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, Moskevská 15, Ústí nad Labem, v jednotlivých okresech místně příslušnému územnímu pracovišti Krajské hygienické stanice. Oznámení lze podat v písemné formě doporučeně poštou nebo osobním podáním na podatelně místně příslušného územního pracoviště Krajské hygienické stanice nebo elektronicky za podmínky platného elektronického podpisu. | |||||||||||||
08. | Na které instituci životní situaci řešit | ||||||||||||
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a její územní pracoviště | |||||||||||||
09. | Kde, s kým a kdy životní situaci řešit | ||||||||||||
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a její územní pracoviště: | |||||||||||||
PRACOVIŠTĚ ÚSTÍ NAD LABEM, Moskevská 15, Ústí nad Labem | |||||||||||||
• | odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání, telefon č. 477 755 150, 602 552 451 | ||||||||||||
• | oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 141-142, 477 755 150 | ||||||||||||
ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ DĚČÍN, Březinova 3, 406 83 Děčín | |||||||||||||
• | oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 240 | ||||||||||||
ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ CHOMUTOV, Kochova 1185, 430 12 Chomutov | |||||||||||||
• | oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 340 | ||||||||||||
ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ MOST, J.E.Purkyně 270/5, 434 64 Most | |||||||||||||
• | oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 440 | ||||||||||||
ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ LITOMĚŘICE, Mírové náměstí 35, 412 46 Litoměřice | |||||||||||||
• | oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 540 | ||||||||||||
ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ LOUNY, Poděbradova 749, 440 38 Louny | |||||||||||||
• | oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 640 | ||||||||||||
ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ TEPLICE, Jiřího Wolkera 1342/4, 415 01 Teplice | |||||||||||||
• | oddělení hygieny výživy, telefon č. 477 755 740 | ||||||||||||
úřední hodiny: | |||||||||||||
pondělí | 7.30- 11.00 a 12:00 – 17.00 hodin | ||||||||||||
úterý | 7.30 – 11.00 a 12.00 - 15.00 hodin | ||||||||||||
středa | 7.30- 11.00 a 12:00 – 17.00 hodin | ||||||||||||
čtvrtek | 7.30 – 11.00 a 12.00 - 15.00 hodin | ||||||||||||
pátek | 7.30 – 11.00 a 12.00 - 14.30 hodin | ||||||||||||
10. | Jaké doklady je nutné mít s sebou | ||||||||||||
K podání oznámení nejsou potřeba žádné doklady. | |||||||||||||
11. | Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici | ||||||||||||
Formuláře jsou k dispozici na jednotlivých odděleních a odboru HV a PBU Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem a na jednotlivých územních pracovištích a ke stažení na webových stránkách Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje www.khsusti.cz. Použití formuláře však není bezpodmínečně nutné. | |||||||||||||
12. | Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit | ||||||||||||
Poplatky nejsou stanoveny. | |||||||||||||
13. | Jaké jsou lhůty pro vyřízení | ||||||||||||
Provozovatel stravovacího zařízení podá písemné oznámení nejpozději v den zahájení stravovací služby. Oznámení změn a ukončení stravovací služby provede provozovatel bezodkladně. | |||||||||||||
14. | Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace | ||||||||||||
--- | |||||||||||||
15. | Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány | ||||||||||||
--- | |||||||||||||
16. | Elektronická služba, kterou lze využít | ||||||||||||
Ohlášení mužete podat elektronicky na adresu: e-podatelna(*)khsusti.cz . Ohlášení musí být podepsáno zaruceným elektronickým podpisem. | |||||||||||||
(*) nahradte znakem @ | |||||||||||||
17. | Podle kterého právního předpisu se postupuje | ||||||||||||
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin | |||||||||||||
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů | |||||||||||||
Vyhl. č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných ve znění pozdějších předpisů | |||||||||||||
K vyhledání na: www.mzcr.cz – informace pro odbornou veřejnost – legislativa – nařízení ES | |||||||||||||
K vyhledání na www.portal.gov.cz | |||||||||||||
18. | Jaké jsou související předpisy | ||||||||||||
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravina a stanoví postupy, týkající se bezpečnosti potravin | |||||||||||||
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů | |||||||||||||
19. | Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují | ||||||||||||
Opravné prostředky nejsou stanoveny. | |||||||||||||
20. | Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností | ||||||||||||
Za nesplnění nebo porušení oznamovací povinnosti může orgán ochrany veřejného zdraví, oprávněný vykonávat státní zdravotní dozor, uložit fyzické osobě při její podnikatelské činnosti nebo právnické osobě pokutu do výše 2 000 000,- Kč. (§ 92 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví). | |||||||||||||
21. | Nejčastější dotazy | ||||||||||||
--- | |||||||||||||
22. | Další informace | ||||||||||||
--- | |||||||||||||
23. | Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů nebo v jiné formě | ||||||||||||
--- | |||||||||||||
24. | Související životní situace a návody, jak je řešit | ||||||||||||
--- | |||||||||||||
25. | Za správnost popisu odpovídá útvar | ||||||||||||
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, Moskevská 15, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání | |||||||||||||
26. | Kontaktní osoba | ||||||||||||
vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání: MUDr. Simona Gunarová, číslo tel.: 477755150 e-mail: simona.gunarova(*)khsusti.cz | |||||||||||||
vedoucí oddělení předmětů běžného užívání: Ing. Miriam Riessová, číslo tel.: 477755140 e-mail: miriam.riessova(*)khsusti.cz | |||||||||||||
(*) nahradte znakem @ | |||||||||||||
27. | Popis je zpracován podle právního stavu ke dni | ||||||||||||
15. 8. 2008 | |||||||||||||
28. | Popis byl naposledy aktualizován | ||||||||||||
12.11.2009 | |||||||||||||
29. | Datum konce platnosti popisu | ||||||||||||
Nestanoveno. | |||||||||||||
30. | Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace | ||||||||||||
--- | |||||||||||||