Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání |
||||||
|
||||||
Ředitel odboru: Ing.Miriam Riessová telefon: 477 755 150 e-mail: miriam.riessova(*)khsusti.cz |
||||||
Vedoucí oddělení hygieny výživy na územních pracovištích: | telefon: | e-mail: | ||||
Ústí nad Labem | Ing. Petra Kotrbová | 477 755 240 | petra.kotrbova(*)khsusti.cz | |||
Děčín | Ing. Petra Kotrbová | 477 755 240 | petra.kotrbova(*)khsusti.cz | |||
Chomutov | Mgr. Zdeněk Šlampa | 477 755 340 | zdenek.slampa(*)khsusti.cz | |||
Litoměřice | Ing. Petra Kotrbová | 477 755 240 | petra.kotrbova(*)khsusti.cz | |||
Louny | Mgr. Zdeněk Šlampa | 477 755 340 | zdenek.slampa(*)khsusti.cz | |||
Most | Mgr. Zdeněk Šlampa | 477 755 340 | zdenek.slampa(*)khsusti.cz | |||
Teplice | Mgr. Zdeněk Šlampa | 477 755 340 | zdenek.slampa(*)khsusti.cz | |||
Vedoucí oddělení předmětů běžného užívání: | telefon: | e-mail: | ||||
Ústí nad Labem | Bc. Karin Straková | 477 755 145 | karin.strakova(*)khsusti.cz | |||
Činnost odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání |
||||||
|
Pracovníci oboru HV a PBU provádějí dozor nad dodržováním legislativy v oblasti ochrany veřejného zdraví převážně v provozovnách stravovacích služeb (restaurace, závodní jídelny a výdejny, nemocniční stravování a stravování v ústavech sociální péče, rychlá občerstvení, cukrárny, kavárny, pivnice, bary, herny a stánky s občerstvení). |
|||||
|
V ostatních potravinářských provozovnách (obchodní síť) provádějí dozor pouze při výskytu alimentárních onemocnění či podezření na toto onemocnění, vzniklém po konzumaci potravin z těchto provozoven. |
|||||
|
Provádí dozor nad dodržováním legislativy v oblasti ochrany veřejného zdraví předmětů běžného užívání (hračky, předměty pro děti do 3 let, kosmetické prostředky, předměty přicházející do přímého tyku s potravinami). |
|||||
|
Vydává stanoviska v rámci řízení podle stavebního zákona ke zřizování nových potravinářských provozoven a provozoven stravovacích služeb a změně užívání těchto provozoven. |
|||||
|
Pracovníci provádějí poradenskou a konzultační činnost – podnikatelské záměry, projektová dokumentace v tužce apod. |
|||||
Legislativa: |
||||||
Nařízení evropského parlamentu a Rady 852/2004/ES, o hygieně potravin |
||||||
Nařízení evropského parlamentu a Rady 178/2002/ES, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy, týkající se bezpečnosti potravin |
||||||
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů – zejména § 19 až 24 |
||||||
Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných |
||||||
Codex alimentarius – není sice právním předpisem, ale může sloužit jako materiál, který obsahuje výklad, který upřesňuje obsah obecných zásad, stanovených v jednotlivých ustanoveních a stává se tak praktickou pomůckou |
||||||
Zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků), ve znění pozdějších předpisů |
||||||
Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů |
||||||
Zákon č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů |
||||||
Nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č.853/2004, kterým se stanoví specifické hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu |
||||||
Nařízení Komise (ES) ES č.2073/2005,o mikrobiologických kritériích pro potraviny |
||||||
Nařízení Komise (ES) ES č.1441/2007, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny |
||||||
Nařízení Komise (EU) ES č.365/2010, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, pokud jde o Enterobacteriaceae v pasterizovaném mléce a v dalších pasterizovaných tekutých mléčných výrobcích a o Listeria monocytogenes v potravinářské soli |
||||||
Nařízení evropského parlamentu a Rady ES lze najít na stránkách: | ||||||
www. mzcr.cz – informace pro veřejnost – legislativa – nařízení ES v ČJ | ||||||
Kodex - „Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování“ lze najít na www.mzcr.cz, Informace pro odbornou veřejnost – prevence a ochrana zdraví - Kodex | ||||||
Informace pro provozovatele zařízení společného stravování (restaurace, závodní kuchyně, nemocniční a ústavní kuchyně, cukrárny, kavárny, pivnice, rychlá občerstvení, bary, herny s občerstvením, stánky s občerstvením |
||||||
Žádost o stanovisko KHS k nově zřizované potravinářské provozovně – náležitosti podání | ||||||
Systém kritických bodů v provozovnách společného stravování | ||||||
Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách | ||||||
Oznamování závažných nežádoucích účinků kosmetických přípravků (kosmetovigilance) - informace umístěná na stránkách www.mzcr.cz | ||||||
Přehled SZD | ||||||
Předměty běžného užívání (PBU) | ||||||